WoordWolk FAQ

Hier is een selectie van veelgestelde vragen over de WoordWolk app.

1. Voor welke platformen is WoordWolk beschikbaar?

WoordWolk is beschikbaar voor iOS, alleen voor de iPad.

2. Is er een Android versie van de App?

Nee, er is nog geen Android versie.

3. Is er een smartphone (bijv. iPhone) versie van de App?

Nee, er is nog geen smartphone versie.

4. Hoe kan ik WoordWolk in de App Store zien?

U kunt WoordWolk alleen in de App Store vinden van de apparaten waarvoor het beschikbaar is. Dus op dit moment kunt u WoordWolk alleen vinden als u in de App Store op een iPad zoekt. Maar u kunt WoordWolk altijd vinden als u binnen het app gedeelte van iTunes zoekt of als u de volgende hyperlink gebruikt http://itunes.apple.com/nl/app/woordwolk/id924364496.

5. Komt er snel een versie voor Android tablets, of smartphones?

Omdat we de gebruikerservaring heel erg belangrijk vinden, willen we vooralsnog eerst de iOS versie verder verbeteren, voordat we verder gaan met andere platforms en apparaten. Maar lees meer over mogelijke toekomstige ontwikkelingen om op de hoogte te blijven.

6. Hoe weet ik of een bepaald woord in WoordWolk voorkomt?

Momenteel staan nog niet alle woorden uit de Nederlandse taal in de database. De Nederlandse taal kent meer dan 50.000 woorden, terwijl er in WoordWolk een paar duizend van de meest frequente woorden te vinden zijn. Achter de wolk "Woordenlijst" kunt u precies zien welke woorden dat zijn en opzoeken of uw woord er tussenstaat.

7. Ik ben op zoek naar een bepaald woord maar kan het niet vinden. Dit woord komt wel voor in de woordenlijst van WoordWolk. Hoe kan dit?

WoordWolk maakt gebruik van een slim algoritme om gebruikers woorden te helpen vinden. Soms is dit algoritme echter nog niet slim genoeg. Op de Radboud Universiteit wordt er fundamenteel onderzoek gedaan naar manieren om de onderliggende techniek van WoordWolk te verbeteren. Door WoordWolk te gebruiken draagt u aan dit onderzoek bij: we verzamelen data over de manier waarop u zoekt en analyseren deze data om erachter te komen hoe we u beter kunnen helpen zoeken.

Wat is de betekenis van de puntenreeks onder in het hoofdscherm?

De puntenreeks onder in het scherm geven aan welke pagina's er zijn binnen dit hoofdmenu. U ziet van links naar rechts een aantal wolken lopen. Als u WoordWolk net geopend heeft, staat er de wolk 'Zoeken met uitleg' in beeld. Rechts ziet u nog een klein gedeelte van de tweede wolk. Als u nu met uw vinger van rechts naar links over het scherm veegt (swipen) dan komt de volgende wolk in beeld. Deze heet 'Vrij zoeken'. U ziet nu ook dat het tweede puntje zwart is geworden. Zo kunt u nog een aantal malen vegen totdat u bij de wolk 'Woordenlijst' aangekomen bent.

Is er een vast pad naar de woorden, of is dit willekeurig?

Bij het 'Zoeken met uitleg' wordt het woord waar u naar op zoek moet gaan willekeurig gekozen, bij het 'Vrij zoeken' mag u dit zelf bepalen.

De woorden die u echter vervolgens ziet in de woordenwolken zijn niet willekeurig. De kleine woorden die getoond worden zijn associaties van het grote woord in het midden. Als het grote woord meer dan 7 associaties heeft, dan worden de ‘beste’ 7 getoond. De andere associaties kunt u bereiken door van rechts naar links te vegen (swipen). Welke associaties u (als eerste) ziet is afhankelijk van alle voorgaande keuzes, oftewel: van het pad dat u heeft afgelegd binnen de huidige zoektocht.  Op deze manier probeert WoordWolk u zo snel mogelijk naar het juiste woord te leiden, op basis van alle keuzes die u gemaakt heeft.

Een voorbeeld: Stel dat u dit pad volgt: waar > bos > berg, dan staan er rondom “berg” de woorden “ezel”, “sneeuw”, “landschap”, “rust”, “weide”, “gewei” en “hoeveelheid”.  U kunt ieder woord echter via een enorm aantal paden bereiken en als u een woord via een ander pad bereikt, dan worden er (mogelijk) als eerste andere associaties getoond. Volgt u bijv. dit pad: waar > land > gebergte > berg, dan staan er rondom “berg” de woorden “pak”, “rivier”, “reis”, “touw”, “gras”, “boom” en “horen”. U kunt dus meerdere paden volgen naar hetzelfde woord, en de woorden die u daarbij tegenkomt zijn niet willekeurig.

De associaties binnen een bepaald pad zijn altijd hetzelfde. Begint u een nieuwe zoektocht en volgt u weer hetzelfde pad (waar > bos > berg), dan staan er rondom “berg” weer exact dezelfde woorden.