Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek naar "taal, leren en geheugen"

Er bestaan ontzettend veel talen, hoe leren wij die eigenlijk?

Welkom

Help ons deze vraag te beantwoorden!!

 

Wie?

We zijn op zoek naar (jong) volwassenen van  18 t/m 25 jaar oud.
 

Waar gaat dit onderzoek over?

Dit onderzoek gaat over het leren van een nieuwe taal, en in het bijzonder over hoe de hersenontwikkeling dit kan beïnvloeden. De hersenen van kinderen, adolescenten maar ook jong volwassenen zijn nog volop in ontwikkeling en daardoor heel flexibel in het opslaan van nieuwe informatie. Van verschillende hersengebieden is bekend dat ze betrokken zijn bij het leren van nieuwe talen. En het is algemeen bekend dat het leren van talen makkelijker gaat als je er vroeg mee begint. Hoe het komt dat het taalleervermogen afneemt naarmate we ouder worden in relatie met de hersenen is nog niet goed onderzocht. Om die reden kijken we naar de ontwikkeling van hersengebieden bij kinderen en volwassenen in de leeftijd van 8 tot en met 25 jaar, in combinatie met het taalleervermogen.
 
 
 
Welkom
Onze MRI scanner op het Donders Instituut.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

In dit onderzoek worden verschillende onderzoeksmethoden gebruikt. Allereerst zullen deelnemers verschillende taal en geheugen tests maken. Alle tests vinden plaats achter de computer. Er wordt ook een nieuwe taal geleerd door middel van een computerprogramma dat thuis verder gespeeld zal worden voor 5 dagen. Tot slot worden er ook enkele MRI-scans gemaakt. De afkorting MRI staat voor het Engelse begrip "Magnetic Resonance Imaging". Met behulp van deze methode kan zowel de structuur van de hersenen als de hersenactiviteit worden weergegeven. Het mooie aan MRI is dat het veilig is en je (afgezien van de geluiden) het niet merkt dat we foto’s van de hersenen maken. De MRI-scanner gebruikt GÉÉN röntgenstraling. 

 
 

Waar?

Het onderzoek zal plaatsvinden in drie dagdelen (~2 uur) op het Donders Instituut van de Radboud Universiteit, Kapittelweg 29, Nijmegen. De training van 5 dagen (20-30 min) doe je thuis. Als bedankje krijg je een beloning!
 

Waarom?

Door het doen van onderzoek komen we steeds meer te weten over hoe de hersenontwikkeling het leren van nieuwe talen beïnvloedt. Dit helpt ons bijvoorbeeld om scholen en taalinstituten advies te geven over hoe ze volwassenen kunnen helpen om nieuwe talen te leren!
 
 
 

Meld je aan! ______________________________________________

Ik ben geen robot*

       

Heb je vragen?_________________________________________________________________________

Stuur je vraag via bovenstaand formulier.
of bel/stuur een bericht naar          06-50 09 96 19  (we hebben WhatsApp)
(Wij zullen zo snel mogelijk je vragen proberen te beantwoorden.) 
 
Wellicht zien we je binnenkort bij ons onderzoek!
 
Het Taal-onderzoeksteam,
    Dr. Willeke Menks
    Clara Ekerdt 
    Carlo Rooth
    Romy Verhoeven
    Nina Wyman
    Merel Koning 

       

Ons taalonderzoek kort uitgelegd

     

       

Meer lezen?

Wij zijn uitgebreid geïnterviewd door Kennislink