Radboud Science Awards 2019 voor Marcel van Gerven, Carla Rita Palmerino en Evan Spruijt

Hoe krijg je computers zo slim dat ze zelf een auto kunnen besturen? Hoe kunnen wij in onze gedachten succesvolle experimenten uitvoeren, zoals Galilei in de Gouden Eeuw al deed? Of is het binnenkort mogelijk om kunstmatige cellen te maken, die zichzelf kunnen delen en vermenigvuldigen?

De drie winnaars van de tiende editie van de Radboud Science Awards houden zich bezig met deze vragen. Op donderdag 3 oktober nemen zij hun trofeeën in ontvangst, waarna negentig basisschoolleerlingen hen stevig aan de tand voelen met prangende vragen.

Slimme machines

Kunstmatige intelligentie is tegenwoordig overal om ons heen. Van telefoons die jouw gezicht herkennen tot zelfrijdende auto’s, het lijkt wel alsof machines net zo slim zijn als de mens zelf. Niets is echter minder waar. Althans, nóg niet. Daarom onderzoekt prof. dr. Marcel van Gerven met zijn collega’s hoe onze eigen hersenen werken en wat er nog nodig is om slimmere computerbreinen te maken. Als dat is opgelost, kunnen slimme machines ons wellicht helpen de wereld een stukje mooier te maken.

‘Stel je voor dat…’: Wat kan een gedachte-experiment ons leren?

Al eeuwen lang gebruiken wetenschappers en filosofen imaginaire scenario’s om problemen op te lossen en om theorieën te bevestigen of te ontkrachten. In haar onderzoek brengt prof. dr. Carla Rita Palmerino de gedachte-experimenten van Galileo Galilei in kaart. Hij was natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Palmerino laat zien dat hedendaagse wetenschapsfilosofen veel kunnen leren van Galilei. Zijn werken bevatten namelijk interessante beschouwingen over de rol van intuïtie, logische redenering, ervaring en voorkennis bij het oplossen van deze mentale proefnemingen.

Levende cellen namaken

Alle mensen, dieren en planten zijn opgebouwd uit cellen, die als bouwsteentjes aan elkaar zitten. Om te kunnen groeien, moeten deze cellen zich kunnen vermenigvuldigen. Dr. Evan Spruijt onderzoekt hoe druppels van een speciale vloeistof kunnen uitrekken en in zich in tweeën delen, net als een echte cel. Zijn onderzoeksgroep ontdekte dat eiwitmoleculen zichzelf als blokjes kunnen opstapelen in de vloeistofdruppels. Deze groeiende staafjes zorgden er uiteindelijk voor dat de kunstmatige cel zich kan delen en vermenigvuldigen.


Onderzoek de klas in

De uitreiking van de Radboud Science Awards is het startschot van een jaarlijks terugkerend educatieprogramma van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU). Hierin krijgen vooraanstaande onderzoekers de gelegenheid om hun onderzoek te vertalen naar het basisonderwijs. De uitgewerkte projecten voor het basisonderwijs worden jaarlijks uitgebracht in de boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’. Leraren kunnen hiermee zelf activiteiten in de wetenschapseducatie uitvoeren in de klas.

Uitreiking

De uitreiking vindt plaats in de Aula van de Radboud Universiteit (Academiezaal, Comeniuslaan 2, 6525 HP Nijmegen). Aanvang 9.30u en einde om 11.00u met een afsluitende borrel en persmoment. Toegang is gratis en aanmelden kan via deze link

Go back