17 december 2017 taallezing van Peter Hagoort in Paradiso

Prof. dr. Peter Hagoort & Dr. Jolien Francken Over sprekende auto’s, communicerende marsmannetjes en breintaal

Update: Klik hier voor de opnames van de lezing!

Aan de hand van film en televisiebeelden zullen diverse aspecten van het unieke menselijke taalvermogen aan bod komen. Daaronder: hebben dieren een taalvermogen, kunnen wij met buitenaardse wezens communiceren, hoeveel verschillende talen zijn er, en zou het niet beter zijn als we allemaal dezelfde taal spreken? Hoe is taal in het menselijk brein verankerd; wat gaat er mis bij een hersenbeschadiging? Dansende papegaaien; hoe Mandela Obama leerde spreken; wat John Cleese te melden heeft over het brein; de drang van babies informatie te delen; wat er gebeurde toen we probeerden een dolfijn Engels te laten praten; de verrijking van de taal in de gedichten van Lucebert; dit en nog veel meer passeren de revue. Bovendien is er volop gelegenheid voor het publiek om eigen vragen over taal aan bod te laten komen.

Peter Hagoort is oprichter van het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging (Radboud Universiteit), en is sinds eind 2006 tevens directeur van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Beide instituten zijn internationaal vermaarde wetenschappelijke onderzoeksinstituten, waar in totaal zo’n 300 mensen uit 25 verschillende landen werkzaam zijn. Zijn eigen onderzoeksterrein betreft het menselijk taalvermogen: hoe ons brein ons in staat stelt te communiceren via een complex systeem van symbolen. Daarover publiceert hij in de meest toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. Tevens deelt hij de uitkomsten van zijn onderzoek met het grote publiek in tal van lezingen en optredens, onder meer op het Lowlands festival, in het Koninklijk Concertgebouw, in Paradiso, en tijdens de Wissenschaftssommer in Duitsland. Voor zijn bijdragen ontving Peter Hagoort een aantal onderscheidingen, waaronder de Hendrik Mullerprijs, uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (2003), en de Spinozapremie (2005). In 2004 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, en gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. In 2007 verleende de Universiteit van Glasgow hem een eredoctoraat voor zijn wetenschappelijk werk.

Dr. Jolien Francken studeerde geneeskunde en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op de neurobiologische en psychologische mechanismen van het effect van taal op visuele waarneming. Momenteel werkt ze aan de Universiteit van Amsterdam als docent en postdoctoraal onderzoeker in de neurofilosofie. Samen met Peter Hagoort startte ze de succesvolle blog 'Het talige brein' waar hersenonderzoekers hun fascinaties en bevindingen over taal delen met het grote publiek.

Het optreden van Peter Hagoort en Jolien Francken duurt van 11.00-12.00 uur. Na een korte pauze is er tot 12.45 uur gelegenheid tot het stellen van vragen aan de spreker. Inleider is Livia Verstegen, directeur Verstegen & Stigter culturele projecten.

Go back