Er bestaan ontzettend veel talen, hoe leren wij die eigenlijk?

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar taal, leren en geheugen
We willen je vragen deze informatie samen met je ouders door te lezen. We zijn op zoek naar gezonde en enthousiaste kinderen die het leuk en interessant vinden om mee te doen met wetenschappelijk onderzoek. Jij kunt ons helpen!
 

Wie?

We zijn op zoek naar kinderen van 8 t/m 17 jaar oud.
 

Wat?

We zijn geïnteresseerd in de ontwikkeling van de hersenen van kinderen en het leren van nieuwe talen. In dit onderzoek willen we onderzoeken hoe jouw hersenen een nieuwe taal leren.
 

Hoe?

Wat je hersenen doen als je een nieuwe taal leert, onderzoeken we met een leuk computerspel. In het computerspel voer je 5 dagen achter elkaar, een half uur per dag opdrachten uit samen met leuke en stoere Vikingen in het spel. Voor en na de training, kijken we naar je hersenen terwijl je een computerspel speelt in een MRI-scanner. 
De MRI-scanner is een apparaat waarmee we foto’s kunnen maken van je hersenen. De beelden worden gemaakt met magnetische golven en radiogolven, hier voel je niets van! Zo kunnen we kijken wat er gebeurt in je hersenen door het spelen van het spel.
 
 
Welkom
Onze hypermoderne MRI scanner. Voordat je hierin mag liggen ga je eerst samen met ons oefenen in een "dummy" MRI scanner, zodat je een echte MRI-expert wordt.
 
 

Waar?

Het onderzoek zal plaatsvinden in drie dagdelen (~2 uur) op het Donders Instituut van de Radboud Universiteit, Kapittelweg 29, Nijmegen. De training van 5 dagen doe je thuis. Als bedankje krijg je een cadeaubon!
 

Waarom?

Door het doen van onderzoek komen we steeds meer te weten over de hersenen van kinderen. Dit helpt ons bijvoorbeeld om ouders en scholen advies te geven over hoe ze kinderen kunnen helpen het beste uit zichzelf te halen!
 

Vragen?

Jij en je ouders mogen ons alles vragen over het onderzoek. Om mee te kunnen doen aan het onderzoek, heb je toestemming nodig van allebei je ouders.
 

Contact:

Heb je interesse stuur dan een email naar: Taal@donders.ru.nl of stuur een berichtje naar: 06-50 09 96 19 
 
Bent u docent en wilt u meer informatie? Dat kan! Kijk op deze webpagina.
 

Meld je nu aan! (of stel je vraag)

Ik ben geen robot*

Veelgestelde vragen (FAQ)

(COVID-19) Kan ik meedoen aan jullie onderzoek tijdens de COVID-19 epidemie?

Ja, je kan meedoen! Gelukkig mogen wij doorgaan met ons onderzoek, maar natuurlijk onder stricte hygiënische voorwaarden volgens het RIVM. Zo zal ons team continue op 1.5m afstand blijven en op momenten waarop dat onmogelijk is wordt er gebruik gemaakt van mondkapjes en/of gezichtschermen en handschoenen. Ook wordt al onze aparatuur goed gedesinfecteerd zodat we besmettingen voorkomen. Daarnaast controleren we standaard alle deelnemers op COVID-19 symptoms zodra ze arriveren bij ons onderzoek.

1.) Wanneer kan het onderzoek plaatsvinden?

Het onderzoek kan op elke werkdag tussen 8.00-21.00 plaatsvinden, en natuurlijk buiten schooltijd. Ook hebben we speciale weekenddagen waarop je langs kunt komen. Jij bepaalt zelf welke dagen je langs wilt komen. Wij zullen proberen jouw bezoek aan ons onderzoek op die dagen in te plannen. 

2.) Wat doet de MRI-scanner eigenlijk?

Door gebruik van een MRI-scanner kunnen we foto’s van je hersenen maken, dit noemen we MRI-scans. Op een MRI scan zien we de structuur van de hersenen, maar ook welke delen van de hersenen gebruikt worden.

3.) Heb ik speciale kleding nodig als ik de scanner in ga?

Nee, je kan met je gewone kleding bij ons langs komen. Let erop dat de kleding aan je bovenlichaam geen metaal bevat (geen metalen versieringen, geen ritsen, geen metalen knopen). 
Voor meisjes/vrouwen: Je mag niet met een beugel bh de scanner in. De meesten sport-bh’s mogen wel, kom daarom het liefst met een sport-bh.

4.)Waarom mag ik geen metaal meenemen als ik de scanner in ga?

Een MRI-scanner is eigenlijk een hele grote magneet. Zou je iets van metaal de MRI-scanner mee innemen, dan wordt het meteen aangetrokken. Daarom vragen we je, als je aan een onderzoek meedoet, bijvoorbeeld altijd om je riem en horloge af te doen.

5.) Mag ik met een bril in de scanner?

Je kan helaas niet met je bril in de scanner. Maar ook daarvoor hebben we een oplossing, we kunnen je een speciale MRI-bril geven die aangepast kan worden aan de hand van jouw bril-sterkte. Zorg er voor dat je dit goed aangeeft aan een van de onderzoekers voordat je bij ons langskomt. Draag je naast een bril ook lenzen, dan kun je ook je lenzen indoen. Lenzen geven geen problemen in de MRI scanner.

6.) Waarom mag ik met een beugel niet in de scanner?

Een beugel is van metaal. Metaal verstoort het signaal van de MRI-scanner, waardoor we geen mooie plaatjes meer van je hersenen kunnen maken. Als er op alle tanden een slotjesbeugel zit, zou de foto één grote zwarte vlek worden. Vaak krijg je na je beugel een draadje om je tanden op hun plek te houden. Dit draadje is vrij dun en daarom kunnen we nog steeds een mooi plaatje van je hersenen kunnen maken. Goed nieuws dus! Met een draadje mag je wel de scanner in.

7.) Waarom maakt een MRI-scanner lawaai?

Heb je ooit met een ouderwetse/niet-digitale fotocamera foto’s gemaakt? Dat ken jij dat zeker. De fotocamera maakt een klik als hij een foto aan het maken is. Het is eigenlijk hetzelfde bij een MRI-scanner. Hij maakt geluiden als hij foto’s aan maken is. Het is zo luid omdat hij heel veel foto’s in een korte tijd maakt.

8.) Hoe kan ik me het best voorbereiden voor de MRI?

Je hoeft je niet speciaal voor te bereiden voor een deelname. Let erop dat je genoeg geslapen hebt en dat je fit bent als je langs komt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er geen metaal in je kleding zit en je geen bril draagt (Kijk daarvoor naar vraag 3-4.)

9.) Hoe is het om in een MRI scanner te liggen?

Er hebben al heel veel mensen in een MRI-scanner gelegen voor onderzoek, ook hele jonge kinderen en zelfs baby’s. Veel van hen vallen daadwerkelijk in slaap terwijl onderzoekers scans maken van hun hersenen. Wij willen graag dat ook jij heel ontspannen in de MRI scanner kan liggen. Daarom zullen we je heel goed voorbereiden op jouw MRI scan met hulp van een “nep”-scanner. Deze ziet er net zo uit als de echte MRI scanner. Daarmee kunnen we je laten zien hoe het voelt om in een echte MRI scanner te liggen. Jonge deelnemers starten altijd met de oefenscanner. Als je wil mag je ook je favoriete knuffel voor een beetje gezelschap in de scanner meenemen (let erop dat er geen metaal in zit). Daarnaast heb je altijd wat de doen in de scanner, zo speel je soms spelletjes met een controller of wordt er leuke korte filmpjes afgespeeld.

10.) Mogen mijn ouder(s)/vriend(en) meekomen?

Gezellig! Graag mogen je ouders of vrienden meekomen! Als we het onderzoek met de MRI scanner beginnen mogen ze dan in de bezoekerswachtkamer plaats nemen. Als je een vriend/in hebt die ook graag mee wil doen, dan kunnen jullie een gezamenlijke afspraak bij ons maken. Jullie zullen dan afwisselend de scanner in gaan en de spelletjes maken.

11.) Kunnen jullie mijn gedachten lezen terwijl ik in de scanner lig?

Nee, dat kunnen we zeker niet. We kunnen wel zien hoe de structuur van je hersenen eruit zien. Als je in de scanner een opdracht doet kunnen we ook zien welke delen van je hersenen actief zijn. Ons brein stuurt namelijk al onze bewegingen en gedachten. Als je bijvoorbeeld je arm beweegt dan zien we dat dit deel van je hersenen actief is dat de bewegingen van je arm stuurt.

12.) Wat doen jullie met mijn data/gegevens?

Je data is enkel voor wetenschappelijke doeleinde. Je data wordt geanonimiseerd en naar de strikte regels binnen het Donders Instituut veilig opgeslagen.