Ons onderzoek "taal, leren en geheugen" start binnenkort

Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek

Ben jij 18 jaar of ouder en wil je ook meedoen? Dat kan! Klik dan hier!
Bent u docent en wilt u meer informatie? Dat kan! Kijk op deze webpagina.
 
We willen je vragen deze informatie samen met je ouders door te lezen. We zijn op zoek naar gezonde en enthousiaste kinderen die het leuk en interessant vinden om mee te doen met wetenschappelijk onderzoek. Jij kunt ons helpen!

Wie?

We zijn op zoek naar kinderen van 8 t/m 17 jaar oud.
 

Wat?

We zijn geïnteresseerd in de ontwikkeling van de hersenen van kinderen en het leren van nieuwe talen. In dit onderzoek willen we onderzoeken hoe jouw hersenen een nieuwe taal leert.
 

Hoe?

Wat je hersenen doen als je een nieuwe taal leert, onderzoeken we met een leuk computerspel. In het computerspel voer je 5 dagen achter elkaar, een half uur per dag opdrachten uit samen met leuke en stoere Vikingen in het spel. Voor en na de training, kijken we naar je hersenen terwijl je een computerspel speelt in een MRI-scanner. 
De MRI-scanner is een apparaat waarmee we foto’s kunnen maken van je hersenen. De beelden worden gemaakt met magnetische golven en radiogolven, hier voel je niets van! Zo kunnen we kijken wat er verandert in je hersenen door het spelen van het spel.
 
 
Welkom
Onze hypermoderne MRI scanner. Voordat je hierin mag liggen ga je eerst samen met ons oefenen in een "dummy" MRI scanner, zodat je een echte MRI-expert wordt.
 
 

Waar?

Het onderzoek zal plaatsvinden in drie dagdelen op het Donders Instituut van de Radboud Universiteit, Kapittelweg 29, Nijmegen. De training van 5 dagen doe je thuis. Als bedankje krijg je een cadeaubon!
 

Waarom?

Door het doen van onderzoek komen we steeds meer te weten over de hersenen van kinderen. Dit helpt ons bijvoorbeeld om ouders en scholen advies te geven over hoe ze kinderen kunnen helpen het beste uit zichzelf te halen!
 

Vragen?

Jij en je ouders mogen ons alles vragen over het onderzoek. Om mee te kunnen doen aan het onderzoek, heb je toestemming nodig van allebei je ouders.
 

Contact:

Heb je interesse stuur dan een email naar: Taal@donders.ru.nl of stuur een berichtje naar: 06 - 83 85 97 75
 
Bent u docent en wilt u meer informatie? Dat kan! Kijk op deze webpagina.
 

Meld je nu aan! (of stel je vraag)

Ik ben geen robot*

Veelgestelde vragen (FAQ)

1.) Waarom mag ik geen beugel hebben als ik de scanner in ga?

Een beugel is van metaal. Hij zit vast en kan daarom niet aangetrokken worden door de MRI-scanner maar er is een ander probleem: metaal verstoort het signaal van de MRI-scanner, waardoor we geen mooie plaatjes meer van je hersenen kunnen maken. Als er op alle tanden een beugel zit, zou de foto één grote zwarte vlek worden. Een draadje achter de tanden mag echter wel omdat we dan nog steeds een mooi plaatje van je hersenen kunnen maken.

2.) Kunnen jullie mijn gedachten lezen terwijl ik in de scanner lig?

Nee, dat kunnen we zeker niet. We kunnen wel zien hoe de structuur van je hersenen eruit zien. Als je in de scanner een opdracht doet kunnen we ook zien welke delen van je hersenen actief zijn. Ons brein stuurt namelijk al onze bewegingen en gedachten. Als je bijvoorbeeld je arm beweegt dan zien we dat dit deel van je hersenen actief is dat de bewegingen van je arm stuurt.

3.) Waarom mag ik geen metaal meenemen als ik de scanner in ga?

 Een MRI-scanner is eigenlijk een hele grote magneet. Zou je iets van metaal de MRI-scanner mee innemen, dan wordt het meteen aangetrokken. Daarom vragen we je, als je aan een onderzoek meedoet, bijvoorbeeld altijd om je riem en horloge af te doen. 

4.) Is een MRI scanner gevaarlijk?

Een deelname aan ons onderzoek is volledig veilig. We gaan daarop letten dat je geen metaal mee neemt als je de scanner in gaat. De MRI scanner is weliswaar een grote magneet maar daarvan zul je niks voelen als je erin ligt.

5.) Wat doet de MRI-scanner eigenlijk?

Door gebruik van een MRI-scanner kunnen we foto’s van je hersenen maken, dit noemen we MRI-scans. Op een MRI scan zien we de structuur van de hersenen, maar ook welke delen van de hersenen gebruikt worden. De beelden worden gemaakt met magnetische golven en radiogolven, hier voel je niets van!

6.) Heb ik speciale kleding nodig als ik de scanner in ga?

Nee, je kan met je gewone kleding bij ons langs komen. Let erop dat de kleding aan je bovenlichaam geen metaal bevat (geen metalen versieringen, geen ritsen, geen metalen knopen).
Voor meisjes/vrouwen: Je mag niet met een beugel bh de scanner in. De meesten sport-bh’s mogen wel, kom daarom het liefst met een sport-bh.

7.) Waarom maakt een MRI-scanner zoveel lawaai?

Heb je ooit met een ouderwetse/niet-digitale fotocamera foto’s gemaakt? Dan ken jij dat zeker. De fotocamera maakt een klik als hij een foto aan het maken is. Het is eigenlijk hetzelfde bij een MRI-scanner. Hij maakt geluiden als hij foto’s aan maken is. Het is zo luid omdat hij heel veel foto’s in een korte tijd maakt.

8.) Hoe kan ik me het best voorbereiden voor de MRI?

Je hoeft je niet speciaal voor te bereiden voor een deelname. Let erop dat je genoeg geslapen hebt en dat je fit bent als je langs komt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er geen metaal in je kleding zit (Kijk daarvoor naar vraag 6.)

9.) Wat doen jullie met mijn data/gegevens?

Je data is enkel voor wetenschappelijke doeleinde. Je data wordt geanonimiseerd een naar de strikte regels binnen het Donders Instituut veilig opgeslagen.

10.) Is het eng om in een MRI scanner te liggen?

Het liggen in de MRI scanner wordt van de meeste mensen als niet eng waargenomen. We zullen je heel goed daarop voorbereiden om dit te kunnen voorkomen. Het Donders Instituut is namelijk in bezit van een oefenscanner. Daarmee kunnen we je laten zien hoe het voelt om in een echte MRI scanner te liggen. Kinderen starten altijd met de oefenscanner. Als je wil mag je ook je favoriete knuffel voor een beetje gezelschap in de scanner meenemen (let erop dat er geen metaal in zit).

11.) Mogen mijn ouder(s)/vriend(en) meekomen?

Gezellig! Graag mogen je ouders of vrienden meekomen! Als we het onderzoek met de MRI scanner beginnen mogen ze dan in de bezoekerswachtkamer plaats nemen. Als je een vriend/in hebt die ook graag mee wil doen, dan kunnen jullie een gezamenlijke afspraak bij ons maken. Jullie zullen dan afwisselend de scanner in gaan en de spelletjes doen.

12.) Hoe lang duurt het MRI onderzoek?

Als je deelneemt aan ons onderzoek dan nodigen wij je in totaal drie keer uit om langs te komen. Bij de eerste keer ga je verschillende testjes maken en spelletjes spelen. Bij je tweede en derde bezoek ga je de MRI scanner in. Elke MRI sessie duurt ongeveer 45-55 minuten.

13.) Mag ik stoppen als ik het niet meer leuk vindt?

Je mag natuurlijk altijd stoppen als je niet meer mee wil doen! We zullen je echter heel goed op de MRI onderzoek voorbereiden om dit te kunnen voorkomen. Op ons instituut hebben we namelijk een oefenscanner. Kinderen en personen die een beetje bang voor de scanner zijn mogen eerst daarmee oefenen. Op deze manier krijgen ze een indruk hoe het is om een MRI scanner in te gaan.